Meer kwaliteit woningfotografie in een hysterische huizenmarkt

Heb je het gemerkt?

IJ-home Woningfotografie en Video slaat een andere weg in! 


IJ-home Woningfotografie en video is van kwantiteit meer aan het verschuiven naar kwaliteit. Kwaliteit stond bij mij altijd al hoog. Echter door de "hysterische huizenmarkt" (zie verderop wat ik hiermee bedoel) in Amsterdam en de concurrentie in fotografie bij grote bedrijven en het grote aanbod ZZP woningfotografen, was er voor mij maar één oplossing, en dat is opschuiven naar meer rustige klanten die hetzelfde denken over kwaliteit en persoonlijke aanpak, maar daar ook wat meer voor over hebben. En dan kom je ook meer mooie woningen tegen waar je zin hebt om te fotograferen. 
Natuurlijk is niet elke woning die ik fotografeer mooi, maar ook woningen die minder uitstraling hebben, probeer ik met dezelfde aandacht te behandelen en op een goede manier te fotograferen.

Wat bedoel ik met de hysterische huizenmarkt?


Ik noemde net de hysterische huizenmarkt. Wat ik daarmee bedoel is dat er in Amsterdam een ietwat lastige ontwikkeling plaatsvindt die erg lijkt op de situatie aan het einde van de vorige hoogconjunctuur, net voor de huizencrisis van 2008. Enerzijds is het aanbod aan koopwoningen te gering. Dit tekort is nog steeds het gevolg van de geringe bouwactiviteiten tijdens de huizencrisis, maar is ook een gevolg van de zeer spaarzame ruimte binnen de stadsgrenzen van Amsterdam. 
Een ander deel dat de hysterie veroorzaakt heeft heel veel met het geringe aanbod te maken en dat is het effect van de aldoor maar stijgende prijzen van woningen. Door het geringe aanbod, stijgen de prijzen astronomisch. Dat heeft weer als gevolg dat er van makelaars en ook van de fotografen veel meer gevraagd wordt. Er wordt steeds meer gevraagd naar een perfecte presentatie. In de tien jaar dat ik woningfotografie bedrijf, neemt dat best extreme vorm aan. Ik noem het gekscherend vaak "Prinsjesgedrag". Eigenaren die best een aardige woning hebben, maar het als paleis gefotografeerd willen hebben op VT-Wonen kwaliteit. De woningeigenaren willen alles uit de kast willen halen om maar die hoge prijs voor hun woning te krijgen. Daar is in eerste instantie helemaal niets mis mee. In Nederland staat vrije marktwerking nu eenmaal hoog in het vaandel en wordt prijs bepaald door vraag en aanbod en concurrentie.

Voor woningfotografen Is dat best lastig. Woningfotografen zitten klem tussen de eigenaar en de makelaars. De makelaar wil het liefst lage kosten van woningfotografie. Niet dat de makelaar de fotografie betaald, maar de klant betaalt de fotografie en het zou voor de makelaar eigenlijk niets moeten uitmaken. Toch is dat wel het geval en dat heeft te maken met schroom bij makelaars om een reëel bedrag te vragen uit angst de opdracht niet binnen te halen. Hoe lager de fotografie prijs is, des te makkelijker het is voor de makelaar om een opdracht binnen te slepen. Om dezelfde reden, staat ook het courtage van makelaars onder druk. Hoe lager het courtage, des te eerder heeft de makelaar de opdracht binnen. Het is echter voor een makelaar makkelijker om zijn courtage te verdedigen, de fotografie is immers een extra onderdeel. 

Maar hier komt het spreekwoordelijke verhaal van "de rechte rug en kwaliteit" om de hoek kijken. 
Wanneer je continue meegaat in de eis van de klant of de angst voor het verliezen van de opdracht, krijg je een neerwaardse spiraal in kwaliteit. Je kunt namelijk gewoonweg geen kwaliteit leveren wanneer je kwantiteit nodig hebt om te overleven. 

Hoe vertaalt zich dit verhaal naar IJ-home Woningfotografie en video?


Heel simpel. Enkele jaren terug fotografeerde ik nog meer woningen dan ik nu doe. Ik rende mijn benen onder mijn lijf vandaan om van adres naar adres te verplaatsen. Veel stress om op tijd te komen bij het volgende adres. Vervolgens bijna elke avond editten omdat daar overdag geen tijd voor was. Dat houd je enkele jaren vol, maar op gegeven moment gaat dat niet meer.
Maar daar heeft u natuurlijk geen boodschap aan. Toch wel, het heeft namelijk ook invloed op de kwaliteit. Als ik moe van editten de vorige dag langskom om te fotograferen dan gaat de kwaliteit van fotografie natuurlijk achteruit. En als ik 's avonds tot laat aan het editten ben gebeurt hetzelfde.
Nog los van het feit dat het zo niet leuk werken is.
Afgelopen twee jaar ben ik teruggegaan naar wat ik werkelijk het leukst vind. Een mooie woning zo optimaal mogelijk presenteren en daar de tijd voor nemen. 
Dat kost meer tijd geeft meer energie, maar kost natuurlijk wel meer geld.

Het grappige is dat het meer kosten niet gaat over honderden euro's extra maar over misschien € 50 tot maximaal € 100 meer voor gewoonweg goede foto's (los van andere diensten zoals video en 360 graden natuurlijk).
Maar ga nu eens na. Hoe vaak verkoopt u als eigenaar uw woning? Eens in de vijf jaar gemiddeld verhuizen mensen. laat het eens in de vijf jaar zijn dat u een huis koopt of verkoopt, wat mij overigens heel veel lijkt. Stel u zou € 100 meer betalen voor woningfotografie? Wat is € 100,00 extra in vijf jaar. 
Maar wat betekent € 100 meer op een verkoopprijs die tienduizenden euro's hoger ligt dan u er vijf jaar geleden voor betaalde. En bij mij is herhaaldelijk voorbij gekomen dat die verkoopprijs van de te fotograferen woning zelfs meer dan een ton hoger lag dan de aankoopprijs en enkele malen zelfs enkele tonnen. Ik gun het iedereen, maar laat mij mijn werk goed doen in goede kwaliteit met daartegenover een redelijke vergoeding.

Nu kun je zeggen dat woningen nu toch wel verkopen. Ja waar, helemaal waar. Maar ik blijf van mening dat woning speurders bij Funda toch langer bij een woning stil blijven staan als de foto's gewoon mooi en professioneel zijn. En, de markt zoals die nu is, blijft ook niet zo. De hoogconjunctuur in de huizenmarkt is inmiddels bereikt en het kan best zijn, dat over een jaar of twee de verkoop helemaal niet meer vanzelf gaat. Ik weet zeker dat tussen nu en komende jaren, de kwaliteit woningfototografie weer meer belangrijk wordt omdat er dan weer meer concurrentie ontstaat op de woningmarkt.

Wat mij verbaast is dat in de afgelopen tien jaar na de huizencrisis, de makelaardij nauwelijks veranderd is. Hooguit heeft video meer aandacht gekregen, plattegronden en 360 graden foto's. Maar de werkwijze van makelaars is niet echt veranderd. Dat geldt voor de woningfotografen ook wel. Toch is ondanks de bijkomende nieuwe presentatie producten, de woningfotografie stipt op 1 nog steeds het eerste en belangrijkste visitekaartje van de te verkopen woning op Funda. Kijk je naar makelaardij, dan zie je dat er steeds meer woningeigenaren hun woning zelf wil verkopen, zonder tussenkomst van de makelaar. Wekelijks krijg ik enkele verzoeken voor woningfotografie, rechtstreeks via de eigenaren. Het vreemde is dat de woningeigenaren die rechtstreeks mij benaderen, geen enkel probleem hebben om een reële prijs te betalen voor woningfotografie en ook heel blij zijn om direct met mij te kunnen schakelen over de kwaliteit van de fotografie en wensen. 
Overigens heb ik het hier in het blog over het algemeen over de woningmarkt in Amsterdam. Sinds langere tijd fotografeer en maak ik woningvideo's voor makelaars buiten Amsterdam, zoals Diemen, Amstelveen, Ouderkerk aan de Amstel en Aalsmeer. Het valt direct op dat het "prinsjesgedrag" buiten Amsterdam veel minder is. De makelaars zie je daar ook veel relaxter opereren met hun klanten. Ik zie ook dat de meeste makelaars in Amsterdam uitkijken naar een wat rustigere woningmarkt. 

Uiteindelijk bepaald u het zelf natuurlijk. Iedereen blijft vrij te kiezen op kwaliteit of prijs. Maar ik vind het zelf fijn dat ik de weg van kwaliteit ben ingeslagen. En ik merk, het werkt!

Kijk maar eens naar Instagram @ijhomewoningfotografie

54 3

 • Funda
 • woningfotografie
 • Makelaar
 • Woningvideo
 • 360graden
 • makelaardij
 • kwaliteit fotografie
 • huizenmarkt
 • woningmarkt
 • hysterische woningmarkt
 • huizencrisis
 • woningcrisis
 • huizencrisis2008

Meer weten?

IJ-Home Woningfotografie en Video: Woningfotografie, video, 360 graden foto's, 2D- en 3D-plattegronden en Energielabels. Ook voor short stay, Airbnb en bedrijfsonroerendgoed.

Graag vertel ik wat wij voor u kunnen doen.