Hoogtefotografie. Waarom geen drone?

Sind kort is hoogtefotografie toegevoegd aan ons assortiment woningfotografie. Lange tijd heb ik hoogtefotografie links laten liggen omdat ik vooral in Amsterdam fotografeerde of drukke woonwijken. Het zou best gek zijn wanneer je twee hoog in de Amsterdamse De Pijp woont en ineens een camera bij je raam voorbij ziet komen die bij je binnen kan kijken. De conflicten die hieruit zouden kunnen ontstaan, heb ik bewust niet opgezocht.
Sinds ik naar Haarlem ben verhuisd, fotografeer ik regelmatig grotere vrijstaande woningen of twee onder een kap woningen en daar is hoogtefotografie wel van toegevoegde waarde. Met hoogtefotografie kun je meestal op hoogte van de bovenkant van de woning fotograferen. Je maakt dan een foto in vogelvluchtperspectief. 
Wanneer er een ruime tuin om de woning is, dan kun je de grootte van de tuin, samen met de woning goed laten zien met een hoogte foto. 
Vrijstaande woningen hebben vaak ook een grote tuin aan de voorzijde, waardoor het huis aan het zicht op de straat wordt ontnomen. Wanneer je dan de hele gevel wil fotograferen, lukt het in de tuin niet om genoeg afstand te nemen. Met je camera op een hoogtestatief, kijk je over de begroeiing van de voortuin heen, waardoor je wél de hele gevel van de woning kunt fotograferen. Hoogtefotografie is ook erg geschikt om een woning binnen de omgeving te laten zien.

Drone fotografie
Regelmatig krijg ik de vraag of ik ook dronefotografie of -video kan maken. Dat zou nog mooier zijn dan hoogtefotografie met een statief. 
Helaas ligt mijn werkgebied dichtbij de luchthaven Schiphol. In een ruime cirkel rond Schiphol is het niet toegestaan met een drone te vliegen. De regelgeving lijkt in veel gevallen wat onduidelijk, het lijkt in sommige gevallen wel mogelijk om dichterbij Schiphol te vliegen. Dat kan echter alleen met een speciale licentie en elke vlucht moet vooraf worden aangemeld. De kosten en administratieve rompslomp van een licentie en van het telkens aanmelden, wegen niet op tegen de baten van een drone video. Het zou al gouw komen op honderden euros voor een simpel stukje video.

Met hoogtestatief qua tijd veel flexibeler
Wanneer ik een mooie vrijstaande woning wil fotograferen, dan doe ik dat natuurlijk graag als de zon schijnt. In ons Hollandse wisselvallige weertype moet ik regelmatig spontaan in de auto stappen om foto's te maken met een zonnetje, omdat een uur later de zon weer voor dagen vertrokken is. Met een drone waarbij je alles ruim vooraf moet plannen, werkt dat niet zo flexibel. 


  • hoogtefotografie
  • hoogtefoto
  • hoogtestatief
  • dronefotografie
  • dronevideo

Meer weten?

IJ-Home Woningfotografie en Video: Woningfotografie, video, 360 graden foto's, 2D- en 3D-plattegronden en Energielabels. Ook voor short stay, Airbnb en bedrijfsonroerendgoed.

Graag vertel ik wat wij voor u kunnen doen.