Airbnb fotograaf

Jaarlijks fotografeer ik enkele honderden woningen die via Airbnb worden verhuurd. Ik fotografeer niet rechtstreeks voor Airbnb, maar wel voor de tussenpersonen en ook voor Airbnb verhuurders die de fotografie in eigen hand willen houden. Onder Airbnb fotografen is groot verschil. Er zijn veel studenten die het er een beetje bij doen, maar ik probeer werkelijk het verschil te maken in kwaliteit. Ten eerste om de woning optimaal en mooi te laten zien omdat jouw woning dat nu eenmaal verdiend. Ten tweede natuurlijk ook om meer boekingen te krijgen.

Airbnb fotograaf is iets anders dan woningfotograaf voor verkoop op Funda. Airbnb woningfotografie gaat veel meer om sfeer dan dat je alle ruimtes persé wil laten zien. Bij een woning die ik vastleg voor de verkoop of long-term-verhuur, fotografeer ik alle ruimtes vanuit meerdere hoeken en laat de connecties tussen de verschillende ruimtes zien. Als Airbnb-fotograaf let ik veel meer op details en sfeer. Ook belangrijk is het licht dat de sfeer mede bepaald, dat kan lamplicht zijn of juist een prachtig zonnetje.

Een mooi voorbeeld is een woning in Amsterdam Noord, op een pracht locatie dichtbij een het nieuwe Buikslotermeer metro station. De woning had maar enkele boekingen tot nu toe in een jaar. De foto’s waren donker en niet vanuit de juiste hoeken genomen. Toen ik een set nieuwe foto’s gemaakt had, stroomden de boekingen binnen. Dit is geen fabeltje, maar echt gebeurd. Maar zeg nu zelf, als je aan het browsen bent en je hebt de keuze uit een mooi gefotografeerde woning of een met slechte foto’s, voor dezelfde prijs. Welke neem jij dan?
[lees verder onder de foto]

Door in standpunt te variëren maak ik de foto’s wat spannender. Bij woningen voor de verkoop, zijn de meubels in feite ondergeschikt aan de ruimte en fotografeer je meestal op een vaste hoogte. Maar bij mij als Airbnb fotograaf, spelen meubels en accessoires juist een belangrijke rol om extra sfeer te creëren. Vaak ga ik laag door mijn knieën om meer op zit hoogte te fotograferen dan op sta hoogte. Verder let ik erg op hoe diverse sfeervolle elementen in een ruimte tot hun recht komen.

Vaak tref ik in woningen hoekjes aan waar Airbnb verhuurders voor hun waardevolle of bijzondere voorwerpen samengebracht hebben. Ik noem dat kleine altaartjes. Die fotografeer ik natuurlijk ook graag om extra sfeer aan de toekomstige Airbnb gast te laten zien.
[lees verder onder de foto]

Belangrijke aandacht krijgt vaak ook de slaapkamer. Het is niet fijn om als Airbnb gast in een bed te stappen met een vaal – te vaak gewassen – dekbedovertrek bijvoorbeeld en grauwe lakens. Daarom style ik het bed meestal met een fris witte beddensprei en soms ook met kussentjes en/of een plate.

De badkamer moet ook lekker fris gefotografeerd worden. Zonder tandenborstels en overdreven aantallen potjes, zalfjes en dergelijke. En liefst natuurlijk ook niet met zwarte voegen of schimmelranden.
[lees verder onder de foto]

Natuurlijk krijg ik vaak de opmerking van de woning eigenaar dat de woning er bewoond uit moet zien en niet als een toonzaal. Maar houd er wel rekening mee, dat de foto’s op de Airbnb website het visitekaartje van je woning zijn. Ga jij zelf een Airbnb woning ergens boeken, waar je overduidelijk klodders tandpasta op de spiegel ziet? Of waar het beddengoed vlekken heeft of allemaal rotzooi onder het bed uitsteekt? Het gaat mij er hier niet om, om belerend over te komen als Truus de mier.

Een woning mag best leven, maar als Airbnb fotograaf, probeer ik toch een middenweg te vinden tussen de woning levendig weergeven en toch netjes, schoon en uitnodigend zodat iemand die op zoek is naar een leuke verblijfplaats voor een paar dagen, bij jouw mooie woning blijft hangen en jouw woning boekt.

Hieronder tref je een aantal foto’s aan, die naar mijn idee een geslaagde indruk geven. Natuurlijk hoeft een woning niet je smaak te zijn, maar het kan ook best leuk zijn eens een paar dagen te logeren in een woning van een totaal andere smaak dan die van jou.

Meer weten over het fotograferen en presenteren van je Airbnb?

Neem contact op voor meer informatie.