Remko Scheepens

Remko Scheepens, specialist in woningfotografie en woning video's

Remko Scheepens is mijn naam, al meer dan 17 jaar fotograaf in Amsterdam. In het begin werkte ik veel voor tijdschriften, kranten en (educatieve)uitgeverijen. De afgelopen jaren heb ik mij steeds meer gespecialiseerd in het fotograferen van woningen voor verkoop, verhuur, airbnb en ander verhuur. Naast fotograferen, geef ik al vanaf het begin van mijn fotografiepraktijk les bij o.a. de Fotoacademie in Amsterdam, en heb in het verleden ook lesgegeven aan het fotografie centrum Fotogram, het Bernard Lievegoed College for liberal arts en de Hogeschool van Amsterdam.

Woningfotografie vind ik erg interessant om te doen. Allereerst hou ik heel erg van interieur en architectuur, maar omdat ik in honderden woningen kom, spreek ik ook honderden interessante mensen die jaren lang in hun woning met plezier hebben gewoond. Ik wil die woningen met respect en sfeer laten zien, maar ik wil ook laten zien, hoe een architect de woning ooit ontworpen heeft en hoe de woning optimaal gebruikt kan worden, klein of groot. Regelmatig kom ik een woning binnen, die volledig gerenoveerd is en waarbij de indeling is aangepast aan onze moderne tijd.

Het is heel interessant om te zien dat woningen die gebouwd zijn in de verschillende decennia van de vorige eeuw en onze nieuwe 21ste eeuw, allemaal zijn gebouwd met de “ideeën en waarden” van die tijd. Ideeën en waarden zet ik tussen aanhalingstekens omdat waarden veranderen met de tijd, gelukkig maar. De Amsterdamse School architectuur, ging namelijk ooit uit van een principe dat de huisvrouw centraal was in het gezin, maar zij moest zich vooral bezig houden met het huishouden. Nu, gruwelen wij hiervan (ik ook), maar je ziet in die architectuur vooral dat het zicht van een woning, vooral naar binnen gericht was. Kleine ramen, zodat de vrouw zich niet zou laten verleiden teveel naar buiten te laten kijken. Dat inzicht, leeft gelukkig in “0nze” moderne tijd niet meer. We zijn zowel als vrouw als man, veel meer naar buiten gericht -individueler – maar we willen in onze woningen, licht en ruimte.

Het is ook interessant om te zien dat in de jaren tachtig van de afgelopen eeuw open keukens in trek raakten. Een korte tijd erna werd de drang naar open keuken weer minder. Maar inmiddels zie je de open keuken – als centrum van onze woonkamer – weer oprukken. Als we koken (we doen het minder vanwege het drukke bestaan), maar als we koken, dan willen we het socialer op een plek binnen het gezelschap en niet in een achteraf keukentje.

De veranderingen in de tijd, met als vingerafdruk de woningen en nieuwe inzichten, maakt het voor mij als fotograaf dagelijks een feest die plekken te mogen fotograferen

Remko Scheepens woningfotografie amsterdam

Woningfotografie is iets heel anders dan interieurfotografie. Het gaat bij een woning presentatie of vastgoed presentatie niet om het interieur, maar om de ruimtes. Toch wil ik ook de sfeer van het huis in de foto’s benadrukken zodat je als toekomstige bewoner een idee krijgt wat je met deze ruimtes kunt doen en dat je er prettig kan wonen. Daarom is een woning presentatie voor de makelaardij meer dan alleen maar registratie van de afzonderlijke ruimtes, het is een weergave van ruimte en gevoel.

Een eigenaar van de woning heeft meestal jaren met plezier in de woning geleefd en als fotograaf wil ik dat met respect aan een toekomstige bewoner tonen. Wanneer ik voor short stay fotografeer (Airbnb, Bed and Breakfast en andere vakantiewoningen), dan fotografeer ik veel meer op sfeer en detail. Dan licht je er juist kleine gezellige hoekjes uit en hoef je niet persé de hele ruimtes te laten zien.

Voor verhuur van short stay appartementen van bijvoorbeeld vakantie woningen of vrije sector verhuur, zoals long stay verhuur voor bijvoorbeeld expats, is het interieur wel belangrijker. Daar wordt de ruimte namelijk gemeubileerd verhuurd en is de sfeer van het interieur veel meer van belang.

Bij binnenkomst in een huis of appartement, loop ik altijd eerst door de verschillende ruimtes om een idee te krijgen hoe deze ruimtes met elkaar verbonden zijn en hoe je de ruimtes kunt gebruiken. Ik verplaats regelmatig voorwerpen en soms zelfs meubilair om betere zicht lijnen te creëren, maar ook om de ruimte optimaler weer te geven. Immers, een foto is een tweedimensionaal vlak waarin je een driedimensionaal gevoel probeert probeert te geven. Dat is anders dan onze eigen ogen die door de aanwezigheid van twee ogen, driedimensionaal kunnen kijken. Met onze ogen kunnen wij de omvang en vorm van een ruimte veel beter zien dan we dat met een foto kunnen weergeven, dus vandaar dat wij als fotograaf optische trucks gebruiken om dat beter weer te geven. Een goed gebruik van een groothoeklens in woning fotografie, hoeft dus helemaal niet misleidend te zijn zoals veel mensen zeggen. Je kunt het als je het goed doet, juist gebruiken een ruimte realistischer weer te geven, maar dan moet je het wel goed toepassen.

Andere woning presentatie technieken

Huizenkopers willen ook zien hoe het huis is opgebouwd en hoe kamers ten opzichte van elkaar gesitueerd zijn. Daarom heb ik mij naast fotografie gespecialiseerd in video, 360 graden fotografie, 2D- en 3D-plattegronden, digitale inrichting en 360 graden foto’s.

Video versterkt de verkoop van uw huis

Een woning verkoop video laat goed de routing zien in de woning, laat de sfeer zien en geeft de geïnteresseerde huizenkoper het gevoel dat zij of hij door de woning loopt. Voordat je een bezichtiging brengt aan een woning, krijg je met een video al snel een goede indruk of deze woning geschikt voor je is.

Iedereen doet waar hij goed in is. Daarom ik mij met IJ-home Woningfotografie voornamelijk bezig met “beeld”, het visueel presenteren van uw woning.

Maar wij zijn ook gespecialiseerd in andere onderdelen van woningpresentatie of vastgoedpresentatie. Wij werken samen met andere kleine gespecialiseerde bedrijven in vastgoedpresentatie, bijvoorbeeld voor NEN2580 inmeting volgens de Meetinstrucities van de vastgoedbranches.

Meer weten?

Neem dan contact met mij op.