Remko Scheepens

Remko Scheepens, specialist in woningfotografie en woning video's

Remko Scheepens is mijn naam. Ik ben al ruim 20 jaar fotograaf en ben ruim tien jaar geleden gestart met  IJ-home Woningfotografie & video. Sinds enkele jaren heb ik vanwege verhuizing mijn werkveld voor woningfotografie uitgebreid van de regio Amsterdam naar Haarlem, Bloemendaal, Aerdenhout, Heemstede en alles wat in de buurt ligt. Maar gelukkig ben ik ook nog steeds heel regelmatig in Amsterdam aan het werk. 

Woningen fotografeer ik voor verkoop via makelaardij, maar regelmatig werk ik ook rechtstreeks voor particulieren die een ander verkoop traject voor hun huis willen. Daarnaast fotografeer ik ook woningen voor verhuur, zowel lange termijn -bijvoorbeeld expatrentals - als short stay, zoals Airbnb en bnb.
Sinds kort heb ik ook drone fotografie- en video toegevoegd aan mijn diensten. Vooral bij het presenteren van grotere vrijstaande woningen in de regio Bloemendaal en Aerdenhout, heeft dronefotografie en dronevideo een belangrijke toegevoegde waarde.

Woningfotografie is inmiddels een passie geworden. Ik hou erg van interieur en architectuur, maar het leuke is ook dat ik tijdens de fotografie sessies elke dag leuke mensen ontmoet die jaren lang in hun woning met plezier hebben gewoond. Ik wil die woningen met respect en sfeer laten zien, maar ik wil ook laten zien, hoe een architect de woning ooit ontworpen heeft en hoe de woning optimaal gebruikt kan worden. Soms gebruiken mensen bijvoorbeeld openslaande deuren nauwelijks of hebben een kast voor een tweede toegangsdeur geplaatst. Ik laat dan juist wel die mogelijkheden zien omdat een toekomstige bewoner natuurlijk andere ideeën kan hebben met het huis. Regelmatig kom ik een woning binnen die volledig gerenoveerd is en waarbij de indeling is aangepast aan onze moderne tijd maar soms kom ik ook pareltjes tegen met veel originele details die met veel liefde bewaard zijn.

Het is interessant om te zien dat woningen die gebouwd zijn in de verschillende decennia van de vorige eeuw en onze nieuwe 21ste eeuw, allemaal zijn gebouwd met de “ideeën en waarden” van die tijd. Ideeën en waarden zet ik tussen aanhalingstekens omdat deze soms snel veranderen met de tijd, gelukkig maar. De Amsterdamse School architectuur, ging namelijk ooit uit van een principe dat de huisvrouw centraal was in het gezin. De woningen van de Amsterdamse School bijvoorbeeld, hebben meestal hoge kleine ramen omdat de huisvrouw zich vooral bezig moest houden met het huishouden en niet naar buiten kijken. Nu gruwelen wij gelukkig van deze gedachte. Tegenwoordig hebben woningen meer licht en een ruimere opzet. Het is ook interessant om te zien dat in de jaren tachtig van de afgelopen eeuw open keukens in trek raakten. Een korte tijd erna werd de drang naar open keuken weer minder. Maar inmiddels zie je de open keuken in veel woningen weer terugkeren. Bijna elk decennium laat zo weer nieuwe trends zien.

De veranderingen in de tijd en de daaruit voortvloeiende stijlen, maakt het voor mij als fotograaf dagelijks boeiend om zoveel verschillende woningen te fotograferen.

Remko Scheepens woningfotografie amsterdam

Woningfotografie versus interieurfotografie

Woningfotografie is iets heel anders dan interieurfotografie. Het gaat bij een woning presentatie niet om het interieur, maar om de ruimtes en vooral ook de indeling van de woning. Toch wil ik ook de sfeer van het huis in de foto’s benadrukken zodat je als toekomstige bewoner een idee krijgt wat je met deze ruimtes kunt doen en dat je er prettig kan wonen. Daarom is een woning presentatie voor de makelaardij meer dan alleen maar registratie van de afzonderlijke ruimtes, het is een weergave van ruimte, indeling en gevoel. Echter bij gemeubileerd verhuur van een woning voor lange of korte termijn, speelt het interieur weer een meer belangrijke rol.

Hoe ga ik te werk? Vertaling van een driedimensionale ruimte naar een tweedimensionaal vlak!

Bij binnenkomst in een huis of appartement, loop ik altijd eerst door de verschillende ruimtes om een idee te krijgen hoe deze ruimtes met elkaar verbonden zijn en hoe je de ruimtes kunt gebruiken. Ik verplaats regelmatig voorwerpen en in overleg met de eigenaar soms zelfs meubilair om betere zicht lijnen te creëren, maar ook om de ruimte optimaler weer te geven. Immers, een foto is een tweedimensionaal vlak waarin je een driedimensionaal gevoel probeert probeert te geven. Dat is anders dan onze eigen ogen die door de aanwezigheid van twee ogen, driedimensionaal kunnen kijken en ook nog eens een veel hoger contrast kunnen overbruggen van licht naar donker. Met onze ogen kunnen wij de omvang en vorm van een ruimte veel beter zien dan we dat met een foto kunnen weergeven, dus vandaar dat wij als fotograaf optische "trucks" gebruiken om dat beter weer te geven.

Gebruik ik dan altijd stiekum een mega groothoek? Nee!!

Met het gebruik van trucks bedoel ik  niet dat ik onbezonnen een groothoek objectief neem om de ruimtes oneerlijk groot te laten lijken. Als woningfotograaf heb ik geleerd om de groothoek heel bewust te gebruiken, zonder de kamers extra groot te laten lijken. Een goed gebruik van een groothoeklens in woningfotografie, hoeft dus helemaal niet misleidend te zijn zoals veel mensen zeggen. Gelukkig krijg ik regelmatig terugkoppeling van makelaars die van mensen tijdens een bezichtiging van een woning de opmerking kregen dat de woning gelukkig op de foto niet groter leek dan in werkelijkheid. 

Andere woning presentatie technieken die ik gebruik

Een toekomstige koper van een woning, wil voordat deze besluit te komen bezichtigen, eerst een goed beeld hebben hoe de woning is ingedeeld en wat de algemene beleving in de woning is. 
Gelukkig zijn er daarom verschillende presentatie technieken om een woning goed te laten zien. Nog steeds is fotografie de meest belangrijke. Maar daarnaast heeft woningvideo een steeds belangrijker plaats ingenomen in de woningpresentatie. met een woning video kun je heel goed de routing van een woning laten zien. De 360 graden foto's zijn weer meer geschikt om rustig in een kamer te kunnen ronddraaien en zo driehonderdzestig graden rond te kijken en ook nog eens naar het plafond en de vloer. 

Dronefotografie en drone video

De laatste tijd zie je vooral bij de presentatie van grotere vrijstaande woningen steeds vaker het gebruik van dronefotografie en dronevideo. Deze manier van presenteren vanaf een veel hoger standpunt geeft vaak de perceelgrootte goed aan en de ligging van de woning in de omgeving. Met drone video kun je veel mooie effects gebruiken om de woning beter te presenteren. 

Uiteindelijk draait het om een sterke presentatie van uw woning!

Iedereen doet waar hij goed in is. Daarom ik mij met IJ-home Woningfotografie voornamelijk bezig met “beeld”, het visueel presenteren van uw woning.

Maar wij zijn ook gespecialiseerd in andere onderdelen van woningpresentatie of vastgoedpresentatie. Wij werken samen met andere kleine gespecialiseerde bedrijven in vastgoedpresentatie, bijvoorbeeld voor NEN2580 inmeting volgens de Meetinstrucities van de vastgoedbranches.

Meer weten?

Neem dan contact met mij op.